Nye gTLDer – hvad er status lige nu?

Jeg tænker det er på tide med en lille status opdatering omkring de nye gTLDer (ngTLDer) eftersom det efterhånden er længe siden jeg skrev min sidste artikel omkring det emne. Hvis vi kigger på tallene fra første kvartal i 2016 og sammenligner dem med tallene fra første kvartal i 2019, kan vi se at antallet af nye gTLDer er steget fra 16.1 million til ca. 23 millioner. I 2016 udgjorde antallet af nye gTLDer 4.9% af det samlede antal TLDer. Det antal er steget over de sidste 3 år til 6.5% hvilket kan ses på grafen nedenfor.

Antallet af nye gTLDer på ca. 23 millioner er dog langt fra hvad markedet havde forventet. De nye gTLDer har endnu ikke formået at leve op til de høje forventninger som blev sat tilbage i 2012. Situationen minder mest af alt om dengang .eu blev frigivet. Her blev .eu også hypet rigtig meget, ligesom de nye gTLDer er blevet, men .eu formåede aldrig rigtig at slå igennem. I 2019 er det sjældent at man ser virksomheder som reelt bruger .eu eller de nye gTLDer som et hoveddomæne til markedsføring eller websites. Selv kan jeg ikke huske hvornår jeg sidst har set det brugt.

Hvad er de mest populære nye gTLD-endelser?

.top og .xyz er fortsat de mest populære nye gTLD-endelser med henholdvis 3,5 og 2,5 millioner domæner registreret. Det eneste der har ændret sig fra 2016 til 2019 er at de har skiftet plads så .top nu ligger på første pladsen, hvorimod .xyz lå på første pladsen tilbage i 2016. Grunden til der stadig er stor interesse for præcis disse to domæneendelser skyldtes til dels at der er mange priskampagner på dem. Derudover har det også haft betydning at Google købte abc.xyz.  Nedenfor ses en liste over de top 10 mest populære domæneendelser i 2016 versus 2019.

Så hvad er konklusionen egentlig?

Konklusionen har faktisk ikke ændret sig meget i forhold til vores sidste artikel omkring udviklingen i de nye gTLDer, idet størstedelen af de nye gTLDer (62%) stadig er parkeret og derved ikke er i brug. Markedets forventninger til de nye gTLDer er ikke blevet indfriet, og de nye gTLDer har ikke overtaget verden indtil videre. Derudover ser det heller ikke ud til at de nye gTLDer har haft den helt store indvirkning på .com. Alt i alt, har de nye gTLDer blot skabt en lille niche for alternative domæneendelser, men her i 2019, ser vi stadig ikke rigtig særlig mange som er taget i brug. Jeg kan i hvert fald ikke huske sidste gang jeg så nogen virksomhed som markedsførte sig nogen steder med et af de nye gTLDer. Det der til gengæld har fået større betydning er ccTLDerne, som har vundet stigende indpas på markedet hos både kunder og virksomheder. Det vil jeg fortælle mere om i næste artikel, så stay tuned.

Hvis du ønsker at vide mere om de nye gTLDer eller har nogen kommentarer til ovenstående så kontakt mig endelig på +45 44221941 eller skriv til mig direkte på mk@dotwhat.com

Interessante fakta om de nye gTLDer:

  • 1202 nye gTLD-endelser er blevet frigivet indtil videre
  • Fordelt på 1202 nye gTLDer er der registreret ca. 26,12 millioner domæner
  • Ud af de 26,12 millioner domæner er 16.2 millioner domæner blevet parkeret hvilket svarer til ca. 62%

Kilder: Verisign domain name brief, ntldstats.com

Leave a Comment